Hastalık yoktur hasta vardır parolası ile hareket eden, kişi bazında hastalıkları değerlendirip kişiye özel değişiklikleri dikkate alarak tedavilerin planını oluşturan yaklaşımdır.
Vücutta temelde işleyişte hangi basamaklarda sorun olduğunu araştırır. Ayrıntılı özellikleri kan ve idrar tetkikleri ile hastanın günlük yaşantısında nefes, uyku, beslenme, spor, sosyal durumunu da gözden geçirip tedavi planı oluşturulur. Tam da bu özelliği nedeni ile fonksiyonel tıp standart tıp uygulamalarından ayrılır. Standart tıpta ‘’ nedeni bilinmeyen ‘’ tanımındaki hastalık grubu Fonksiyonel Tıp’ ta yoktur.
Tedavi Planı Nasıl Oluşturulur ?
Öncelikle hastanın şikayeti, geçmişi ile iş - yaşam koşulları nedeni ile maruziyetleri ayrıntılı olarak sorgulanır.
Sonrasında gerektiğinde hastanın ailesinde tedavisinin içinde olduğu tedavi süreci başlar. Branş doktorlarının ön değerlendirip tanısı olan veya olmayan hastaya gerekirse eliminasyon diyeti veya SIBO diyeti, besin destekleri ile beraber verilir.
- Beslenme düzeni
- Hormon düzeyleri
- Barsak problemlerini ele almak
- Detoksifikasyon kolaylaştırmak
- Zihni canlandırmak
- Metabolizmayı rahatlatmak
- Enflamasyon varsa tedavi etmek
Fonksiyonel Tıp Hangi Hastalıklarda Kullanılır ?
Kronik yorgunluk sendromu, polikistik over, akne, akne rozasea, egzama, huzursuz bacak sendromu, fibromiyalji, multipl skleroz ( MS ), RA ( romatoid artirt ), sjögren, skleroderma, lupu, sarkoidoz, sedef, migren, irritabl bağırsak sendromu ( ibs ), postrüal ortostatik, iltihabi barsak hastalıkları, endometriyozis, ishal, kabızlık, gıda duyarlılığı, parkinson, alzheimer, sistit… Bunların başlıcaları damenopoz ve andropoza bağlı şikayetlerin giderilmesinde kadında ve erkekte eş değer hormon yerine koyma tedavileri uygulanır.